Magyar
English
Polski
Tokaj-Portius Borok
Borbarát Magazin
A Borbarát magazin írta:2009 tavasz XIV. évfolyam I. szám

PORTIUS ZEMPLÉNI CHARDONNAY 2007 Fruttis, málnás, citromos illat és íz, sima. Csiszolt, enyhén vajas felszín. Elegáns, közepesen tömör szerkezetű, szép arányú bor. Nagyon jól iható, szobahőmérséklet felé közeledve azonban egyensúlya némileg megbillen az alkohol felé. ****(-)

PORTIUS ANDREA CUVÉE (KÉSŐI SZÜRET) 2007 Fűszeres, hűvösen virágos illat, őszibarackos, fiatalos íz. A szerkezete alapján a karcsúbb, könnyedebb késői szüretelésű borok közé sorolható, savai is finomak, csiszoltak. Az ízt végigkísérő kesernyésség azonban nem csak súlyt ad a bornak, hanem egyensúlyát is némileg megbillenti. ***/****

PORTIUS TOKAJI FURMINT (LATE HARVEST) 2007 Hűvös, virágos illat - valahol a nárcisz és a narancsvirág környékén -, némi cédrussal. Ízét már egyértelműen az újfás jelleg vezeti - némi őszibarackosság mellett. Puha szerkezetű tiszta, de enyhén édességhangsúlyos, kissé direkt bor. ***/****

Elérhetőség

Borászat székhely: 3950 Sárospatak, Kazinczy út 8.
Pincészet: Hercegkút, Gombos-hegyi Pincesor

Mobil: 30/303-9209
Fax: 47/315-177

email: richard@tokaj-portius.hu

Arany érem, VII. Nemzetközi Borverseny Odessa
Tokaj-Portius - 2006 Hárslevelű (édes), Kincsem dűlő
Nagyon jó évjárat bora, 2006-ban töppedt szőlőből készült, magas cukortartalommal szüreteltük. Erjedése új fahordóban történt, majd egy rövid hordós érlelést kapott. Illatjegyeiben a hárslevelű fajtajellegei szépen érezhetők, egy kis birsalma lecsengéssel. Ízében a maradék cukortartalmat szépen kiegészítik a lendületes savak.
 • Alkoholtartalom: 12.5%
 • Természetes cukortartalom: 45 g/l
 • Titrálható savtartalom: 7.4 g/l
Arany érem, VII. Nemzetközi Borverseny Odessa
Tokaj-Portius - 2006 Furmint (édes), Király-hegy dűlő
Az évjárat sajátossága – a szépen, egészségesen töppedt szőlőszem - ebben a borban is megjelenik. Reduktív eljárással készült, gyümölcsös illatokkal, friss elegáns bor. A hosszabb palackos érlelés során egyre inkább előkerülnek az ásványos illatjegyek. Ízében a lágyabb savak előtérbe helyezik a cukortartalmat.
 • Alkoholtartalom: 12.5%
 • Természetes cukortartalom: 48 g/l
 • Titrálható savtartalom: 6 g/l
Tokaj-Portius - 2007 Hárslevelű (száraz), Kincsem dűlő
A Kincsem dűlő legmagasabb parcelláiról szüretelt hárslevelű szőlőből készült bor, amelyben a fajtakarter mellett már fiatalon is érződik a vulkáni kőzetek erős ásványossága. Erjesztése és érlelése fahordóban történt. Markánsabb savak éreztetik, hogy hosszabb érlelésű borról van szó.
 • Alkoholtartalom: 13.5%
 • Természetes cukortartalom: 2 g/l
 • Titrálható savtartalom: 7.5 g/l
Arany érem, Sárospataki Borverseny, 2008
Tokaj-Portius - 2006 Hárslevelű (édes), Kincsem dűlő
Kiváló évjárat bora. Az évjárat lehetővé tette, hogy az érett szőlőfürtöket korán szüreteljük, így a botrytis cinerea penészgomba minimális mértékben sem volt jelen a szőlőben. Ennek köszönhetően intenzív, gyümölcsös bor készült belőle, amelyet új fahordós erjesztéssel, érleléssel egészítettünk ki. Az 5 hónapos érlelés alatt battonage technológiát alkalmaztunk, ami a finom seprű folyamatos felkeverését, annak lebegtetését jelenti. Ezáltal még teltebb, komplexebb aromák jöttek létre. A bor jellemző példája annak az esetnek,amikor, a termőhely felülírja a fajtát. A Tokaj-hegyalján termett Chardonnay merőben eltér a „nagyvilági” Chardonnayéktól, a maga nemében igazi egyéniség.
 • Alkoholtartalom: 13.5%
 • Természetes cukortartalom: 2 g/l
 • Titrálható savtartalom: 6 g/l
Arany érem, VII. Nemzetközi Borverseny Odessa
Tokaj-Portius - 2007 Andrea Cuvée, Késői szüret
Négy dűlő alapborainak a házasításával készült, Furmint-Hárslevelű Cuvée. A jó évjárat lehetővé tette, hogy szépen aszúsodott, magas mustfokú alapanyagokkal dolgozhassak. Az erjedést követően megtörtént a borok házasítása, amelyet 8 hónapos új fahordós érlelés követett. A bor a nevét büszkén viseli, jellegénél fogva különösen ajánlom kifinomult ízlésű, borkedvelő hölgyeknek.
 • Alkoholtartalom: 13%
 • Természetes cukortartalom: 75 g/l
 • Titrálható savtartalom: 6.8 g/l
Arany érem, Sárospataki Borverseny, 2008
Tokaj-Portius - 2007 Furmint, Késői szüret, Király-hegy
Az évjárat és a késői szüretelés együttes eredménye az erősen aszúsodott alapanyag (28 mustfok), amelyet szamorodni technológiával készítettünk. A továbbiakban egy 6 hónapos új fahordós érlelést kapott. Különleges, sokrétű illatjegyeket hordoz, a furmint teljesen más arcát mutatja, mintha száraz fajta borként kóstolnánk. Ezért nemcsak az édes bor kedvelőinek ajánljuk. A nyiroktalajnak köszönhetően a botrytises fedettség szépen jelen van a borban.
 • Alkoholtartalom: 12.5%
 • Természetes cukortartalom: 95 g/l
 • Titrálható savtartalom: 6 g/l
Minden jog fenntartva! - 2009 TOKAJ-PORTIUS PINCÉSZET
Layout: PWSDesign.com XHTML 1.0 TransitionalCSS 2.1